Καλωσορίσατε στο αερόστατό μου

Οι περιπέτειες της Καρλόττας

Προτού επιβιβαστείτε σε αυτό το αερόστατο, η Καρλόττα σας προτείνει να διαβάσετε το βιογραφικό της καθώς και πώς προέκυψε, για να απολαύσετε τις περιπέτειές της!

Πέμπτη

Κανόνες συμπεριφοράς μίας αξιοπρεπούς εκπαιδευτικού εν έτει 2004 και κάτι

Κεφάλαιο 1ο 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των καθηγητικών συλλόγων, και ακολουθώντας τους άγραφους νόμους της υποκρισίας, της ηθικολογίας, της ζηλοφθονίας και της κακεντρέχειας, δημοσιεύεται σήμερα ο δεκάλογος της επιβεβλημένης ηθικής συμπεριφοράς διά την γυναικείαν εκπαιδευτικήν αδελφότηταν, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των νεαρότερων μελών της, προς υπενθύμισιν των κανόνων διασυρμού διά όσες τολμούν να παραβούν τα μέχρι σήμερα σιωπηλώς συμφωνηθέντα, προς ενίσχυσιν του κατιναριού και της ψυχαγωγίας των απανταχού ανέραστων γυναικών και ανδρών, προς εμπλουτισμόν των συζητήσεων, σχολίων και κοινωνιολογικών προσεγγίσεων στα καπνιστήρια, καθώς και προς τέρψιν της ανδρικής εκπαιδευτικής αδελφότητος, η οποία "δικαιούται" να απολαμβάνει τους καρπούς του θριάμβου της από την αλληλοεξόντωσιν των γυναικών στα σχολεία της εν Κύπρω ηθικής.

Κανόνας πρώτος: Ενδυμασία
Οι άνω των τριάκοντα ετών οφείλουν να ντύνονται σεμνά και σοβαρά, κατά προτίμηση κλασικό ταγιεράκι γκρι ή μπλε με πουκαμισάκι εμπριμέ, που να φέρνει λίγο προς english teacher του 19ου αιώνος και λίγο προς τας ανεράστους σοβαράς κυρίας των ελληνικών σειρών της δεκαετίας του '80 - (βλέπε Βίρνα Δράκου στη Λάμψη κ.ά.) Οι νεαρότερες, αν υπάρχουν, να φροντίζουν να μην μπεμπεκίζουν. Συστήνεται σε όλες να υιοθετήσουν το στιλάκι τους μέσα από τον πλούτο των ενδυματολογικών προτύπων που προσφέρουν τόσο οι φωσκολικές όσο και οι αντίστοιχες κυπριακές τηλεοπτικές σειρές της αντιστοίχου εποχής. Ένα 5-10% της γυναικείας αδελφότητος δικαιούται να εκθέτει μέρος από τα κάλλη του, διά να ικανοποιεί τα βλέμματα του αντρικού πληθυσμού του καθηγητικού συλλόγου, έχοντας βεβαίως αποδεχτεί ότι θα συμβάλει καθημερινά στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των υπολοίπων.

Κανόνας δεύτερος: Βάδισμα
Μία σεμνή εκπαιδευτικός φοράει γοβάκια που δεν κάνουν θόρυβο, γιατί δεν πρέπει ν'ακούγεται και άρα να προκαλεί τα βλέμματα. Οφείλει να περπατά αγέρωχα και με σταθερό βηματισμό, έτοιμη για τη μάχη της τάξης και όχι να βαδίζει ωσάν να βρίσκεται σε πασαρέλα, σε παραλία ή σε λεωφόρο των Καννών.

Κανόνας τρίτος: Κάπνισμα
Μία αξιοπρεπής εκπαιδευτικός όχι μόνο δεν καπνίζει, αλλά φροντίζει να νουθετεί τους καπνιστές και να ενισχύει τις ενοχές και τις φοβίες τους. Γι' αυτό καλούνται οι συναδέλφισσες να επισκέπτονται αραιά και πού τα καπνιστήρια, προς εκτέλεση του ύψιστου αυτού καθήκοντος, αλλά να μην συχνάζουν στα καπνιστήρια των ανδρών, γιατί - ως γνωστόν - όπου καπνός και φωτιά διά το καλόν τους όνομαν.

Κανόνας τέταρτος: Αέρας
μια σοβαρή εκπαιδευτικός διαθέτει την αυτοπεποίθηση που της προσφέρει η συνεχής μελέτη, δεν επιδεικνύει όμως τις γνώσεις της. Γι' αυτό της συνιστάται να αποφεύγει να εκφράζεται δημοσίως (σε συνεδριάσεις, συντονισμούς, σεμινάρια, κ.ά.) εάν - ω μη γένοιτο - πιστεύει ότι γνωρίζει περισσότερα από τους συναδέλφους της. Εξάλλου, τα σχέδια υπηρεσίας της δεν απαιτούν περαιτέρω γνώσεις και εξυπνάδες. Οι παραβαίνουσες αυτόν τον ιερόν κανόνα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως "έξυπνες" - όρος ιδιαίτερα προσβλητικός για μία εκπαιδευτικό που σέβεται το περιβάλλον της.

Κανόνας πέμπτος: Άποψη
Μία νουνεχής εκπαιδευτικός γνωρίζει πως μπορεί να υιοθετήσει και να αναμασά τις απόψεις των ανδρών συνδικαλιστών της παράταξής της. Αν κάποιες θέλουν σώνει και καλά να αποκτήσουν δική τους άποψη, καταδικάζονται σε ισόβια συνδικαλιστικά καταναγκαστικά έργα και σε υποχρεωτική συνεργασία με άνδρες συνδικαλιστές.

Κανόνας έκτος: Επαγγελματική ανέλιξη
Απαγορεύεται οι γυναίκες εκπαιδευτικοί να ανελίσσονται, έξω από την προδιαγεγραμμένη πορεία των ετών υπηρεσίας, εκτός κι αν είναι οι κυρίες του αξιωματούχου κυρίου, που - έτσι κι αλλιώς - είθισται να διαβάλλονται, ανεξαρτήτως ακαδημαϊκών ή άλλων προσόντων πέραν του ονόματός τους. Οι λοιπές ρηξικέλευθες και ριψοκίνδυνες τυχοδιώκτριες προειδοποιούνται ότι θα λιθοβοληθούν μεταφορικά  ή και κυριολεκτικά ως ερωμένες κάποιων προς τους προαναφερθέντες αξιωματούχους κυρίους.

Κανόνας έβδομος: Σχέσεις με το άλλο φύλο
Απαγορεύονται ρητώς οι θερμοί εναγκαλισμοί, καθώς και χειρονομίες, βλέμματα ή λόγια που ενδέχεται να ληφθούν ως πρόσκληση για το άλλο φύλο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις χαριτωμένων νεαρών, επιτρέπονται χαζοχαρούμενα ναζάκια πλήρους αθωότητος, που αναζωογονούν την ανδρική συναδελφότητα.

Κανόνας όγδοος: Σχέσεις με το ίδιο φύλο
Μία ικανή στις κοινωνικές σχέσεις και πνευματώδης εκπαιδευτικός, οφείλει να μελετήσει τη συμπεριφορά των αδελφών στο "Η αγάπη άργησε μια μέρα" της Λιλής, και αφού την ενισχύσει με λίγη δόση από Ιάγο και ενδεχομένως Μακιαβέλι, να την σερβίρει σαν άλλη μάγισσα της Σμύρνης με μπόλικη προσποιητή καλοσύνη και γλυκανάλατο ύφος, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει στη ζούγκλα της γυναικείας αδελφότητος. Και φυσικά, συστήνεται να μιμηθεί τη συμπεριφορά των μόνιμα χαμογελαστών γυναικών στο Stepford Wives. Νοείται πως οι πραγματικές φιλίες - όπου δημιουργούνται - καταδικάζονται ως επικίνδυνες διά την ομαλή λειτουργία των συλλόγων.

Κανόνας ένατος: Έρωτας
Απαγορεύεται ρητά να ερωτεύεστε. Αν έχετε την ατυχία να μη διαθέτετε σύζυγο προς επίδειξη, φροντίστε να πάρετε το μίζερο ύφος που αρμόζει σε μία γεροντοκόρη. Αν πάλι έχετε την ατυχία να διαθέτετε σύζυγο, φροντίστε ώστε έγκαιρα να μαθευτεί πόσο σας λατρεύει και τον λατρεύετε.

Κανόνας δέκατος: Έρωτας (bis)
Απαγορεύεται ρητά ... (ό.π. καν. 9, για να το εμπεδώσετε).  Αν, παρόλες τις προειδοποιήσεις, κατά λάθος ερωτευτείτε συνάδελφό σας, φροντίστε να πνίξετε τα αισθήματά σας, πριν σας πνίξουν οι άλλοι, ή μάλλον προτιμήστε να πνιγείτε μόνη σας. Θα είναι σίγουρα πιο εύκολο.

Για την εγκυρότητα των προαναφερθέντων κανόνων, συμβουλευθείτε μέσα από την ιστοσελίδα επιμορφωτικών προγραμμάτων και κανονισμών του Υπουργείου Αγωγής και Επιμόρφωσης:
www.kathigitikoi.sill.com(merage).cy

Υ.Γ. Στο επόμενο τεύχος ακολουθεί ο δωδεκάλογος της επιβεβλημένης (αν)ήθικης συμπεριφοράς για την ανδρική εκπαιδευτική αδελφότητα.

Η Άνους Καρλόττα
Αερόστατο, Οκτώβριος 2004

Υ.Γ. 2 Αν και από την πρώτη δημοσίευση αυτών των κανόνων μέχρι την ανάρτησή τους στο ιστολόγιο αυτό έχουν παρέλθει οκτώ περίπου χρόνια, η διαχρονικότητα των περισσότερων δεν άφησε την Καρλόττα να τους πετάξει έξω από το αερόστατό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου